Annette van den Bosch
Spraakmakers 2004 l
 
 
Informatie over Annette van den Bosch en deze site Gedichten, waaronder Vlaamse en vertaalde         Artikelen over dichtbundels en dichtbijeenkomsten Recensies van dichtbundels Interviews met dichters, uitgevers etc Over jonge dichters
Beginpagina                 Contact
 
     
  -
 

Barnas en Absint hoogtepunten van 2004

Spraakmakers’, de afsluiting van het literaire jaar

‘Spraakmakers’, de afsluiting van het literaire jaar, werd op 17 december 2004 voor de vierde keer in Utrecht georganiseerd. Absint lokte de bezoekers naar binnen.
Annette van den Bosch was erbij.

Dit jaar vond ‘Spraakmakers’ plaats in de Stadsschouwburg. De kleine zaal in Vredenburg werd te klein voor het evenement dat steeds wat verder uitgroeit. In de foyer bij de Blauwe zaal werden we onthaald met een glas (felgroene) absint. Deze anijslikeur met een alcoholpercentage tussen 45 en 80 procent is sinds 23 juli dit jaar weer vrij verkrijgbaar in Nederland. Een aantal kunstenaars zoals Van Vincent van Gogh, Oscar Wilde, Arthur Rimbaud en Paul Verlaine stond bekend om hun gebruik van deze destijds in Frankrijk bij kunstenaars populaire drank. Tijdgenoot en dichter Alfred de Musset schreef een ode aan de absint en overleed ten gevolge van alcoholmisbruik op 47-jarige leeftijd. De absint bracht de schouwburgbezoekers al voor het begin in een lichte beneveling.

Het spits van de avond werd afgebeten door cabaretier/dichter Frank van Pamelen die de eerste twee rijen van de zaal handenschuddend welkom heette. Ondertussen polste hij de sfeer en de verwachtingen van het publiek. Vervolgens verzorgde hij een act waarin het publiek werd betrokken door meeklappen en ‘waven’. Flauwe rijmpjes werden afgewisseld met interessanter werk, zoals een lang gedicht waarin Van Pamelen de meest op het toneel gebrachte dichter William Shakespeare en Hiëronymus van Alphen door een numerieke rekentruc met elkaar in verband bracht. Kandidaat voor het Dichter des Vaderlandsschap Driek van Wissen kreeg een rijmelaarsveegje uit de dichterspan, evenals Prins Bernhard. De voordracht was snedig en humoristisch, maar een tikkeltje te weinig ingaand op de literaire actualiteit van het afgelopen jaar. Een niet geheel gelukte aftrap.

Daarna konden de bezoekers door het pand zwerven. Er waren interviews met Geert Mak, Marja Brouwers en Kees ’t Hart. Er werd gemusiceerd en er werden jaaroverzichten gegeven met de beste en de slechtste boeken. Pieter Steinz (NRC, auteur van ‘Lezen etcetera’ en ‘Lezen op locatie’) leidde een literaire quiz, waarvoor minder belangstelling dan verwacht. Slechts de helft van de stoelen werd bezet. Helaas weinig vragen over de literaire actualiteit, volgens mij een gemiste kans. Steinz kondigde vooraf aan dat hij wat zou vertellen over de onderwerpen bij de beantwoording, maar dat kwam niet erg uit de verf.

In de pauzes was er gelegenheid bij een tweetal boekenstands te verpozen en bij de kraampjes van de tijdschriften Vooys en Lava. Ik scoorde een tweede hands bundel van Chris van Geel en spotte Ingmar Heytze, Frouwkje Tuinman en F. Starik in het publiek.
Op de Literaire afwerkplek (een wederkerend en leuk item tijdens Spraakmakers) waren dit keer te beluisteren Chatherina Blauwendraad en Paul Janssen. Beide dichters debuteerden onlangs in de eerste nieuwe serie van de Windroos. Verder in de afwerkplaats: de slammer Maarten Das en de dichter Ruben van Gogh.

In de foyer op de begane grond werden Maria Barnas (dichtbundel ‘Twee Zonnen’) en Tjtiske Jansen (van ‘Het moest maar eens gaan sneeuwen’ verschenen inmiddels 7 drukken) geïnterviewd door Maarten Das. Een ongelukkige keuze. Maarten Das, leerling van de School voor Journalistiek, was de kunst van het interviewen nog niet meester. Meer dan de helft van de vragen kon met ja of nee worden beantwoord. Daardoor kwam, niettegenstaande de bereidwilligheid van beide dichteressen om te vertellen over hun werk, weinig interessants boven tafel. Bovendien werden de sprekers regelmatig overstemd door het publiek bij de boekenstands. Desondanks imponeerde de winnares van de C. Buddingh’prijs voor nieuwe Nederlandstalige poëzie 2004, Maria Barnas, met haar indringende voordracht. Zij maakte mijn avond goed.