Annette van den Bosch
Introductiel
 
 
Informatie over Annette van den Bosch en deze site Gedichten, waaronder Vlaamse en vertaalde         Artikelen over dichtbundels en dichtbijeenkomsten Recensies van dichtbundels Interviews met dichters, uitgevers etc Over jonge dichters
Beginpagina                 Contact
 
     
  -
 
Introductie

Opzet van de site
Dichten en leven
Publicaties
Activiteiten
Denken en schrijven
Optredens
Website gedichten

Opzet van de site
Op deze site staan verschillende soorten gedichten, soms met foto's, tekeningen of schilderingen. Verder zijn interviews, artikelen en recensies van gedichten opgenomen.

Dichten en leven
Lezen en schrijven zijn voor mij essentieel. Mijn liefde voor het schrijven ligt vooral in de soepelheid van het woord. De taal die steeds weer anders geïnterpreteerd kan worden. Een gedicht moet een tikkeltje verwarren en liefst ontroeren. In elk geval emoties oproepen. Dichters die daarin wat mij betreft slagen zijn: Herman de Coninck, Eva Gerlach, Anke Brouwers, Koen Stassijns, Luuk Gruwez, Lernert Engelberts, Nachoem Wijnberg en Jozef Deleu. Via het internet bracht Papaver mij opnieuw in contact met het dichten. Hij motiveerde en inspireerde mij. Vooral leerde hij mij om de zinnen naar elkaar te laten kijken. Af en toe schrijf ik gedichten bij een foto of bij een beeld. Door het recente overlijden van mijn schoonvader, van mijn vader (Familieband) en van mijn tante is mijn blik op de wereld veranderd. Ik stel andere prioriteiten en sta anders tegenover ziekte en dood dan voorheen (Geruststellende ruimte). Dat komt ook tot uiting in de gedichten die ik tegenwoordig schrijf (De nacht van de zwaan).

Eind augustus 2005 viel mijn moeder toen ze naar de badkamer liep. De dokter constateerde ongeneeslijke kanker tussen de ruggenwervels en een dwarslaesie vanaf de 12e wervel. Na een maand ziekenhuis kwam ze in een verpleeghuis terecht waar ze voornamelijk in bed lag. Eén of twee keer per dag zetten verpleegsters haar in de rolstoel om met medebewoners de maaltijd te gebruiken. De ene dag kon ze één uur achter elkaar zitten, de andere twee uur. Dan namen we haar mee voor een wandeltochtje in het plantsoen of naar de rivier. Soms wist ze alles, op andere momenten was ze verward. Ze kon of wilde zich niet realiseren dat ze niet meer kon lopen. In haar gedachten liep ze nog steeds, bezocht ze de Oosterse markt, deed ze boodschappen of stond ze aan de Waal. Ik schreef gedichten over haar (Luchtkussens) en over de onmacht (Weldaad), als kind van een moeder die tachtig werd zonder ooit oud te hebben geleken. Op 18 februari 2006 is ze overleden (Zo lief).
Mijn kijk op mijn ouders, mijn jeugd en op mijzelf verandert permanent (Hoe ze in mijn hoofd leeft).

We wonen sinds 9 april 2008 in Zaltbommel in het huis dat mijn oma en opa Van Leeuwen hebben laten bouwen. Bij de voordeur is een gedenkplaat ingemetseld: 18 november 1957, Wimmie van Leeuwen (mijn neef). Na het overlijden van mijn grootouders hebben mijn ouders in dit huis gewoond. Er is dus een overerving in de vrouwelijke lijn. Hans en ik hebben het huis 5 maanden lang grondig laten renoveren. Dat was nodig door achterstallig onderhoud en we wilden meer licht en ruimte creëren.
Zaltbommel is tot mijn grote genoegen cultureel gegroeid op het gebied van beeldende kunst, theater, film en muziek. Onze woonlocatie is perfect, want we wonen op 7 loopminuten van het station, 5 minuten van theater/film/Maartenskerk en 10 minuten van de Gasthuiskapel/de Waal. Daarnaast is het ontzettend plezierig om in de naaste omgeving van mijn broer, nichten en neven te wonen. En ook om te ervaren dat het hier gemakkelijk is om nieuwe vrienden te maken.

Publicaties
In 2001 won ik de Pieter Beetsprijs, inhoudend dat 10 van mijn gedichten werden opgenomen in een verzamelbundel. Deze bundel ' De slag bij Eindhoven' is inmiddels uitverkocht. Ook won ik dat jaar de 2e prijs op het eerste Zaandamse dichtersfestival. Mijn gedichten werden in diverse tijdschriften (o.a. Deus ex machina, Yang), in verzamelbundels en op dichtwebsites opgenomen.

Begin juli 2002 verscheen mijn debuutbundel 'Handzaam Geaard' bij uitgeverij Digitalis te Utrecht. Een tiental gedichten uit de bundel staat op deze site.
Ter gelegenheid van het uitkomen van de bundel organiseerden we in september 2002 woordenstorm in Parnassos in Utrecht. Daar trad een tiental dichters op.

In 2004 leidde contact met fotograaf en beeldend kunstenaar Yves Marijsse tot de virtuele bundel Agens en een optreden bij de opening van zijn tentoonstelling in Kortrijk.

In 2005 verschenen een artikel over de jeugdpoëzie van Elma van Haren en een recensie over de bundel Stuwmeer van Willem van Toorn in de Poëziekrant.

In Zaltbommel wordt vanaf 1980 Kunst, Kiezel en Klei georganiseerd, dit is een kunstroute door Zaltbommel en omstreken. Kunstenaars stellen hun ateliers, huizen of tuinen open voor bezoekers gedurende 2 weekenden eind augustus, begin september. In 2009 heb ik hieraan voor het eerst onofficieel meegedaan met gedichten die op doek waren geprint. Frans en Thea Verweij exposeerde beelden in onze tuin, Tzvetana Tchakarova deed mee met korte video’s en Piet Krens verzorgde opname van gedichten en prachtige muziek. We hebben een gelegenheidsbundel samengesteld genaamd Woorden in de Hof 2009. 

In 2010 zetten we dit voort en participeerden aan Kunst, Kiezel en Klei Joke Reinink (bronzen beelden), Iris Donker (video’s), Tzvetana Tchakarova (foto’s) en Piet Krens. 

Activiteiten
Vanaf april 2002 ben ik redacteur (interviews en recensies) bij het internettijdschrift Meander. Daar startte ik met Mals Groen, een rubriek voor aanstormend talent.

Van 2004 tot september 2005 werkte ik met bijzonder veel plezier bij de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag aan profielen van hedendaagse dichters. Dit in het kader van de verkiezing van de Dichter des Vaderlands, een gezamenlijk project van NRC Handelsblad, Poetry International en de KB. Zie voor de resultaten de website van de KB en voor de achtergrond van het project het interview met Paul van Capelleveen, gebiedsdeskundige.

Van 2004 tot 2007 was ik adviseur van de Stichting Literaire Activiteiten Zeist en voorzitter van de jury van de Poetry Slam in Zeist. Sinds november 2005 verzorgde Hans Paardekooper de presentatie. Nadere informatie over de Slam staat op deze site.

Van 2005 tot en met 2009 werkte ik bij IPD opleidingen in Utrecht. Een instituut dat door het hele land opleidingen verzorgt. Daarna heb ik enige tijd middelbare scholieren begeleid bij hun huiswerk.

Vanaf augustus 2010 werk ik bij de MBO raad in Woerden.

Denken en schrijven
Filosofie en fantasie spelen een steeds belangrijkere rol in mijn leven. Waar ik voorheen in mijn denken beïnvloed werd door Simone de Beauvoir komt nu steeds duidelijker Wittgenstein met zijn waarheidsgevoel boven. Ik volgde een aantal cursussen bij het Instituut voor Wijsbegeerte in Leusden en deed de opleiding tot socratisch gespreksleider. Deze opleiding volgde ik bij Dries Boele in Amsterdam en bij Kristof van Rossum en Hans Bolten in Antwerpen. Inmiddels gaf ik workshops socratisch gesprek op basis van dichtregels met Arthur d’Ansembourg in Amsterdam en met Tessy van Berlo in Spa (B). (Veel gestelde vragen over het socratisch gesprek).

Optredens
Ik houd erg van op het podium staan. Zowel in Nederland als in België. Voor de optredens probeer ik een eigen vorm te vinden. Gevolg is dat ik optrad in een duo met Margo van Gelder en in een duo met Jan Doornbos en in België met Erik Verhaar en met Bernard de Coen. Ik ben geïnteresseerd in samenwerking met kunstenaars en musici. Onlangs trad ik op met mijn man Hans Paardekooper. Zodra data van optredens bekend zijn vermelden we ze op deze site. Nadere informatie kan per e-mail bij mij worden opgevraagd.

Website gedichten
Deze website en de foto's daarop zijn gemaakt - tenzij anders vermeld - door
Hans Paardekooper. Gedichten en tekeningen zijn van mijn hand.

Copyright
Niets van deze site mag worden gekopieerd of gebruikt zonder schriftelijke toestemming van de samensteller, Annette van den Bosch.

De Bundel Handzaam geaard

Email: annette@annettevandenbosch.nl